Vad gör att anställda vill byta jobb?

 

Vad gör att anställda vill byta jobb? 4 faktorer bidrar till jobbyte.

 

Vad är det som får människor att vilja byta jobb? Det är en fråga som många arbetsgivare funderar över när anställda kommer med det plötsliga beskedet om ett karriärbyte. 

 

Förutom den fundersamme arbetsgivaren är det även en fråga som den anställande chefen finner intressant när de intervjuar en potentiell arbetstagare.

 

 

Nytt är spännande 

 

Många tycker det är spännande att leka med tanken på ett nytt jobb. Det finns mycket man kan lära sig – nya system, nya arbetssätt och nya rutiner. För att inte tala om alla nya människor man har möjlighet till att kunna träffa och gå på AW med. 

 

Efter en tid har rutinerna fallit på plats och med mer erfarenhet har självförtroendet växt sig starkare och möjliggjort att kunna ta sig an mer utmanande uppgifter.

 

 

4 faktorer som bidrar till att människor vill byta jobb 

 

 

Stimuli

 

Vad händer när utmaningarna inte längre anses eller känns som utmaningar, samt att den personliga utvecklingen stagnerar? Med för lite stimuli minskar även engagemanget med tiden.

 

Enligt en undersökning gjord på 1 419 personer av Sveriges största arbetsmiljö tidning, Arbetsliv är de vanligaste anledningarna till jobbledan följande:

 

  • Få utmaningar i jobbet (21 procent)
  • Att man är ensam om sina arbetsuppgifter (20 procent)
  • Att arbetsuppgifterna är tråkiga (17 procent)

 

 

Pengar

 

Även om engagemanget är löst och den anställde känner att det finns tillräckligt med uppgifter som utvecklar en kan det dyka upp frågor som “Hur bra betalt får jag jämfört med mina kollegor och vänner som gör liknande jobb?” 

 

Känner den anställde att den gått igenom ett flertal löneförhandlingar utan lyckat resultat är risken stor att hen börjar bläddra bland lediga jobb för att hitta något nytt.

 

 

Arbetsbelastning

 

Det kommer perioder när det är mycket jobb, perioder av lite mindre jobb och perioder där allt är lagom. Det är helt normalt och anses inte vara något konstigt på arbetsplatser. Bara de olika perioderna inte varar för länge. 

 

Problemet dyker upp när det antingen blir för mycket eller för lite att göra under lång tid. För mycket arbetsbelastning tär på hälsan och i sin tur på humöret. För lite jobb gör att tiden på jobbet kan upplevas som långtråkig och att det den anställde inte känner att den bidrar med något. Att behöva låtsas vara sysselsatt när det inte finns något att göra är ansträngande i sig.

 

 

Är gräset grönare på andra sidan?

 

Vänner och familj påverkar oss mycket och om vi hör att alla omkring oss har det fantastiskt på sina jobb, älskar sina kollegor och att de längtar till måndagen är det lätt att börja känna en stark vilja att vara lika lycklig. 

 

Anställda spenderar större delen av sin vakna tid på jobbet och därför spelar en arbetsmiljö med kollegor som fungerar tillsammans en stor roll. Anställda som kan ha roligt tillsammans är även bättre på att jobba tillsammans. 

 

 

Vad kan man tänka på när man rekryterar för att de nyanställda ska stanna länge på bolaget?

 

När du rekryterar vill man helst höra att kandidaten söker jobbet för att hen vill ha större utmaningar och möjlighet till att kunna bli befordrad. Det är bättre än höra att jobbsökandet sker på grund av svåra arbetsförhållanden eller för att kandidaten “hatar” sitt jobb, sina kollegor eller sin chef. 

 

För att öka chanserna att hitta rätt person när du rekryterar är det klokt att använda sig av urvalsfrågor vid skapandet av en ny annons. Det kan vara en pusselbit som hjälper dig att solla bland alla ansökningar.

 

Med hjälp av Recrutos rekryteringsverktyg kan du använda dig av urvalsfrågor och tex ta reda på varför en person vill byta jobb

 

Senaste inläggen

Prenumerera på Recrutos Nyhetsbrev

Få dem senaste uppdateringarna, exklusiva erbjudanden samt spännande nyheter om rekryterings- och bemanningsprocesser.

Dela det här inlägget med dina vänner

Är du ett företag och har frågor om Recrutos webbaserade verktyg?

Perfekt! Som företag är du välkommen att ringa oss på: 031 - 799 90 65

Recruto är en systemleverantör och tar endast emot frågor via epost från jobbsökare och personer som jobbar i Recruto-appen.
dagar :
timmar :
minuter :
sekunder

💌 Dela kärleken – vi delar kostnaden!

Hämta din 50% rabatt - bara i februari!