Välj rätt online rekryteringsverktyg

Välj rätt online rekryteringsverktyg

När det gäller att rekrytera nya talanger till företag och organisationer anser vi att rekryteringssystemet ska vara enkelt, tidseffektivt och spegla företagets varumärke. Med ett rekryteringsverktyg online, kan man skapa attraktiva och konsekventa annonser som hjälper att locka till sig de bästa kandidaterna. Man kan sedan hantera dessa sökande på ett rationellt sätt och fatta anställningsbeslut snabbt och enkelt.

Oavsett om du är en stor organisation eller ett litet företag erbjuder rekryteringsverktyg något som speglar ditt företags image och säkerställer effektiva rekryteringsprocesser.

Vad är ett rekryteringsverktyg?

Ett rekryteringsverktyg eller ATS (Application tracking system) som det också kallas är ett verktyg som underlättar i olika steg i rekryteringsprocessen. Allt ifrån publicering av annonser till hantering och sortering av ansökningar. Denna programvara online kan hjälpa till att spara tid och resurser genom att automatisera viktiga uppgifter som att publicera platsannonser online och sortera och hantera inlämnade ansökningar. Dessutom ger ett effektivt rekryteringsverktyg också värdefulla analyser som kan användas för att mäta effektiviteten hos olika rekryteringsmetoder, samt för att avgöra vilka kandidater som är mest kvalificerade för tjänsten. På det hela taget är ett rekryteringsverktyg ett mångsidigt verktyg som har blivit oumbärligt i dagens konkurrensutsatta rekryteringslandskap.

Hur fungerar ett rekryteringsverktyg?

Tanken med ett rekryteringsverktyg är att förenkla olika steg i rekryteringsprocessen. Ofta börjar man med att lägga ut en platsannons. Är det ett bra verktyg kan du med hjälp av det också välja att publicera den till olika sajter och kanaler med en enkel knapptryckning. Med rätt verktyg är det också enkelt att preparera ett ansökningsformulär med urvalsfrågor som kandidater ska svara på när de ansöker för att effektivisera hanteringen av de som ansöker.

Den största fördelen med att använda ett rekryteringsverktyg är att det kan hjälpa till att spara tid och pengar genom att automatisera repetitiva och manuella uppgifter som ingår i rekryteringsprocessen. Dessutom kan rekryteringsverktyg ge ett effektivare och mer ändamålsenligt sätt att hitta de bästa kandidaterna för öppna tjänster.

Så väljer du rätt online rekryteringsverktyg

Vad ska ett bra rekryteringsverktyg kunna göra?

Ett bra rekryteringsverktyg ska kunna hjälpa dig att effektivisera dina rekryteringsprocesser. Att få ut dina annonser på ett enkelt sätt till olika publiceringskanaler. Tex Platsbanken och Blocketjobb men även till social media som Facebook och Instagram. Du ska kunna sortera och tagga inkomna ansökningar. Du ska kunna lägga intressanta ansökningar till en kompetensbank. Du ska kunna dela ansökningar med kollegor och externa aktörer som tex dina kunder eller samarbetspartners.

En rekryteringsprocess är viktig för både kandidater och arbetsgivare. En bra online rekryteringsverktyg som förbättrar denna innebär inte bara en bättre kandidatupplevelse, utan också att du som arbetsgivare har större chans att hitta de bästa talangerna.

Kan man testa ett rekryteringsverktyg gratis?

Vissa leverantörer erbjuder en gratis provperiod så att du själv kan bilda dig en uppfattning om funktionalitet och användarvänlighet. Det är ett smart sätt att testa på detta vis. Om verktyget faller i smaken kan du oftast fortsätta på det skapade provkontot och aktivera ett abonnemang. På så sätt kan du tryggt välja det online rekryteringsverktyg som är rätt för ditt företag utan att spendera några pengar eller slösa tid på irrelevanta alternativ.

När man testar ett rekryteringsverktyg är det viktigt att se till att provperioden kan avslutas automatiskt och utan förpliktelser eller motkrav. Detta gör det möjligt för användarna att prova plattformen utan att behöva oroa sig för att eventuellt bli inlåsta i ett långsiktigt kontrakt.

Vad kostar ett rekryteringsverktyg?

När det gäller rekryteringsverktyg online kan kostnaden variera beroende på vilka funktioner och vilken funktionalitet du behöver. Du kan förvänta dig att priserna börjar från en tusenlapp till ett par tusenlappar per månad för ett omfattande verktyg som hjälper dig att lägga ut lediga jobb, granska kandidater och följa dina rekryteringsframsteg. För vissa kan denna kostnad kan tyckas vara mycket, men det är viktigt att komma ihåg att ett rekryteringsverktyg kan spara dig mycket tid och således pengar i det långa loppet. Genom att effektivisera rekryteringsprocessen kan du undvika de kostsamma misstag som kan uppstå till följd av en ineffektiv rekryteringsprocess och kostnaden av att göra en felrekrytering kan uppgå till 100 000-tals kronor. I slutändan är ett bra rekryteringsverktyg ett måste för alla som kontinuerligt rekryterar.

Prisskillnaden kan var stor mellan olika rekryteringsverktyg. Fundera igenom vilka funktioner ni verkligen behöver. Många verktyg har samma grundfunktioner och då bör ni jämföra priser och användarvänlighet. Testa/fråga om det är enkelt att komma igång. En fördel är om man kan prova fritt på egen hand. När du överväger ett verktyg fråga också om det finns några dolda kostnader. Du bör också fråga hur lätt det är att komma igång och om det finns några utbildnings- eller startkostnader. Genom att göra en bra undersökning vid ditt val av online rekryteringsverktyg kan du vara säker på att hitta rätt verktyg för just ditt rekryteringsbehov.

Är alla online rekryteringsverktyg enkla att använda?

Om du letar efter ett snabbt och enkelt sätt att börja rekrytera nya kandidater till ditt företag är det ett rekryteringsverktyg du vill åt. Vissa är krångliga medan hos andra kan du snabbt göra inställningar du behöver och komma igång inom ett par minuter. Ett bra online rekryteringsverktyg ska vara användarvänligt och göra det möjligt för dig att enkelt lägga ut lediga jobb och spåra ansökningar. Med ett intuitivt gränssnitt och robusta funktioner gör dessa verktyg det enkelt att hitta de bästa kandidaterna utan att ta upp för mycket av din tid. Så om du letar efter ett rekryteringsverktyg som arbetar för dig istället för emot dig, se till att kolla in några av de bästa alternativen på marknaden idag.

Har rekryteringsverktyg bra support och dokumentation?

När du utvärderar ett rekryteringsverktyg är det viktigt att titta på både support och dokumentation. Ett verktyg med bra support och gedigen dokumentation är nämligen lättare för användarna att navigera och förstå. Det kommer också att ha potential att ge bättre resultat, eftersom användarna kan dra nytta av tydliga instruktioner och experthjälp när de arbetar genom processen för att attrahera och engagera potentiella kandidater. Dessutom kan bra support och gedigen dokumentation bidra till att minimera frustrationer och förvirring som kan uppstå vid användningen av verktyget. På det hela taget är dessa funktioner viktiga indikatorer på ett framgångsrikt verktyg för rekrytering online, vilket gör dem till viktiga överväganden när man bedömer sådana verktyg.

Är det enkelt att skapa annonser?

När man väljer rekryteringsverktyg online är det viktigt att det är enkelt för kunderna att utveckla högkvalitativa annonser som hjälper dem att locka till sig toppkandidater och speglar deras företags varumärke. Plattformen ska gärna vara snygg, konsekvent och användarvänlig, vilket gör det möjligt för företag att effektivisera rekryteringsprocessen från början till slut. Konsekventa och professionella annonser bidrar till att ge de sökande intrycket av att företaget är organiserat och seriöst när det gäller att hitta rätt kandidat.

Med ett bra rekryteringsverktyg kan du på mindre än 10 minuter skapa en professionell, men ändå engagerande jobbannons som du med ett knapptryck publicerar på flera jobbsiter och kanaler på nätet.

Slutord

Oavsett om du får en handfull jobbansökningar eller hundratals är det viktigt att hantera dem professionellt och effektivt. Ett rekryteringsverktyg kan hjälpa till att göra den här processen mycket enklare för dig, liksom för de kandidater som ansöker om tjänster. Med onlineverktyg som gör det möjligt att enkelt rangordna, tagga, kommentera och filtrera jobbansökningar kan du hålla dig organiserad och bättre följa kandidaterna under hela rekryteringsprocessen. Dessutom tillhandahåller onlineverktyg för rekrytering även e-postmallar och autosvar som är helt förenliga med GDPR-bestämmelserna, vilket säkerställer att dina rekryteringsprocesser uppfyller alla rättsliga krav. I slutändan kan användningen av ett rekryteringsverktyg online effektivisera dina rekryteringsinsatser och hjälpa dig att hitta de bästa möjliga kandidaterna för ditt företag eller organisation.


Har ni frågor eller funderingar, hör gärna av dig till oss. Vi är alltid intresserad av vad ni tycker om Recruto.

Maila till: info@recruto.se eller Ring: 031-799 90 65

Senaste inläggen

Glad sommar från Recruto!

Förhoppningsvis är du redan lite solbränd och lagom utvilad 😊 Vi på Recruto vill bara passa på att önska dig härliga dagar och somriga upplevelser

Läs mer »

Prenumerera på Recrutos Nyhetsbrev

Få dem senaste uppdateringarna, exklusiva erbjudanden samt spännande nyheter om rekryterings- och bemanningsprocesser.

Dela det här inlägget med dina vänner

Är du ett företag och har frågor om Recrutos webbaserade verktyg?

Perfekt! Som företag är du välkommen att ringa oss på: 031 - 799 90 65

Recruto är en systemleverantör och tar endast emot frågor via epost från jobbsökare och personer som jobbar i Recruto-appen.
dagar :
timmar :
minuter :
sekunder

💌 Dela kärleken – vi delar kostnaden!

Hämta din 50% rabatt - bara i februari!